Datatäckning
Datatäckning visar, i procent, hur stor del av en vald period som det finns insamlad data för. Det innefattar all typ av insamling till uppsatta mätare i Momentum Energi. Användaren får en översikt över insamlingen på olika nivåer i fastighetsstrukturen samt en möjlighet till detaljerad insyn för varje mätares datatäckning månadsvis. Datatäckning säkerställer att data är komplett och tillförlitlig för analyser och beslutsfattande.
Begrepp
Datadagar
Begreppet datadagar är centralt i funktionen för Datatäckning. Datadagar står för hur många dagar i en månad som det finns mätvärden/data registrerade för. Utifrån det antalet räknas en procentsats ut för hur stor del av månandens dagar som systemet har data för.
Exempel - Januari har 31 dagar, finns mätvärden/data för hela Januari ger det 31 datadagar vilket resulterar i 100% datatäckning. April har 30 dagar, finns mätvärden/data från den 1:a April till den 15:e April ger det 15 datadagar och 50% i datatäckning för April månad.
Gles data
Gles data betyder att det finns full datatäckning men att den är gles. Indikationen för gles data kommer dyka upp om vi inte har avläsningar för varje månad. Indikationen för när en månad får markering för gles data skiljer sig mellan olika mätartyper. Gles data markeras endast på mätare, ej fastighetsnivå.
Förbrukningsmätare med månadsavläsning kommer att markeras som gles data om vi inte har en avläsning den 1:a i månaden.
Mätarställningsmätare med månadsavläsning markeras som gles data om det inte finns några mätvärden/data för månaden eller om det skiljer mer än 45 dagar mellan två avläsningar.
Förbrukningsmätare med dygnsavläsning, kommer aldrig indikera på gles data då indikationen bygger på att antalet datadagar ska vara färre än vad månaden har, vilket resulterar i att vi aldrig får 100% datatäckning om så är fallet.
Mätarställningsmätare med dygnsavläsning, markeras som gles data om det inte finns några mätvärden/data för någon dag i månaden.
Exempel - En mätarställningsmätare blir avläst den 1:a Januari, den 1:a Juli och den 31:a December. Tillsammans ger avläsningarna ett heltäckande år av mätvärden/data, vi vet hur mycket som har förbrukats under hela året, vi får 100% datatäckning. Dock är avläsningarna inte genomförda månadsvis utan med ett längre intervall. Ett genomsniitt räknas ut för förbrukning/månad. Skillnader av förbrukning mellan månaderna går inte att synliggöra, datan blir därför gles. 100% datatäckning men gles.
Navigation
Datatäckning hittar du i vyn för Dashboard, högst upp i högra hörnet. Denna symbol och procentsats indikerar hur stor datatäckning du har för ditt valda urval. Procentsatsen och symbolen uppdateras och laddar om när en förändring i urvalet sker. För att komma vidare till rapporten för datatäckning och en detaljerad vy klickar du på symbolen eller procentsatsen för att få upp mer information.
Visa Rapport
När du klickar på symbolen för datatäckning kommer en mindre pop-up ruta dyka upp. Vilken period som syns i pop-up rutan styrs av periodväljaren i dashboard. Utifrån vald period visas alltid datatäckning för den senaste kompletta månaden sedan listas de helår som finns med i valt periodintervall.
Exempel - Väljer du 2021-05-01 till 2022-03-01 kommer datatäckning visas för den valda perioden. Den datatäckning du ser för år 2021 är för den insamlade data som finns från Maj till December 2021. År 2022 visar den totala datatäckningen från Januari till Mars 2022.
För att se detaljerad information och visa rapporten för datatäckning välj "Visa rapport".
Rapport Datatäckning
Utifrån ditt valda urval visas en lista över fastigheter eller mätare. Står du på byggnadsnivå eller anläggning kommer mätare att listas direkt i rapporten. Står du på en högre nivå som är över byggnad i fastighetsstrukturen kommer rapporten lista alla fastigheter som finns med i ditt urval i listan. Listan sorteras i första hand på hur god datatäckning fastigheten eller mätaren har i fallande ordning från lägst till högst antal procent datatäckning. Har fastigheterna eller mätarna samma procent i datatäckning kommer listan sorteras i alfabetisk ordning.
- Har du valt ett objekt i ditt urval kommer namnet över det valda objektet att visas här. Har du valt flera objekt i ditt urval kommer det endast stå Total.
- Den totala datatäckningen för det valda året.
- Periodväljare, rapporten visar Januari till December för det år periodväljaren visar.
- Symbolbeskrivning över datatäckning.
- 100% visas om datatäckningen är heltäckande, inga datadagar saknas och datan är inte gles (Beskrivning av vad gles data innebär hittar du här).
- 100% (gles) datatäckningen är heltäckande men datan är gles.
- < 100% Datatäckningen är mellan 50-99%, ej heltäckande.
- < 50% Datatäckningen är mellan 1-49%, ej heltäckande.
- Inaktiv, mätaren är inaktiv, finns ingen aktiv mätare på objektet.
- Mätdatatyp, här kan du filtrera på vilken typ av mätare du vill se i rapporten. Symbolerna är samma som visas i fastighetsstrukturen i trädet där du gör ditt urval. Du kan filtrera på Anläggning, Fördelare med hjälp av undermätare och Underfördelare fristående (ej kopplad). Default när du öppnar rapporten är att Anläggning och Fördelare med hjälp av undermätare är valt.
- Snabbval, här kan du välja att filtrera på el, värme, vatten och kyla. Du kan kombinera dessa filterval hur du vill. Som default är inget snabbval valt när du öppnar rapportvyn.
- Välj att visa total använding, specifik användning eller övrig användning i rapporten.
- Total användning visar alla mätare som är kopplade till fastigheten oavsett användning.
- Specifik användning visar endast användning av Fastighetsenergi, Värme, Komfortkyla och Varmvatten.
- Övrig användning visar all använding som inte är Fastighetsenergi, Värme, Komfortkyla eller Varmvatten.
Genom att hålla musen över en symbol under respektive månad visas mer information om hur datatäckningen ser ut specifikt för den månaden. Du får information om objekt, månad, procentuell datatäckning specifikt för den månaden, antal mätare och antal dygn med data.
När rapporten listar fastigheter kan du klicka på en fastighet för att se mer detaljerad information om en specifik fastighet. Under fastigheten expanderas en lista med alla mätare som finns kopplade till fastigheten och är aktiva för den aktuella perioden. Här visas hur stor datatäckning respektive mätare har. Genom att klicka på mätaren i listan öppnas ett nytt fönster i din webbläsare och du kommer direkt in till mätarens objektsinformation och basuppgifter om du vill titta närmare på mätaren och dess inställningar.
Är urvalet på byggnadsnivå eller anläggning kommer listan över mätare visas direkt när du klickar på "Visa rapport" för datatäckning. Det går inte att visa en rapport om du valt en mätare i ditt urval. Du kan se datatäckningen som översikt men ej få upp en detaljerad rapport, då behöver du ställa dig på anläggning eller högre upp i fastighetsstrukturen.
Konfiguration av mätare
Status för datatäckning uppdateras en gång per dygn.
För att beräkningen av datatäckning ska bli korrekt behöver varje mätare ha rätt avläsningsintervall inställt. Till exempel om en dygnsavläst mätare är inställd på avläsningsintervall månad blir beräkningen inte korrekt. Om en mätare har avläsningsintervall månad valt men inga månader icheckade kommer mätaren inte att visas alls i datatäckning trots att den har avläsningar och data registrerat.
Saknar du en mätare i datatäckning kan det vara bra att kontrollera avläsningsintervall för den.
Datatäckning visar alltid antal datadagar som den förväntar sig och de faktiska datadagar som har data. Exempelvis Januari har 31 dagar vilket göra att om mätaren är aktiv under hela Januari kommer vi förvänta oss 31 datadagar. Om ett mätarbyte ska genomföras kommer antal förväntade datadagar bli utifrån start/stoppdatum på mätaren. Om vi exemepelvis stoppar en mätare den 15 Mars kommer datatäckning förvänta sig 14 datadagar i Mars på den mätaren. Startar vi den nya mätaren den 15 mars kommer datatäckning förvänta sig 17 datadagar i Mars för den nya mätaren.
Skulle det bli ett glapp i mätarbytet, om det skiljer exempelvis 3 dagar mellan stopp på den gamla och start på nya mätaren kommer datatäckning inte känna av de 3 dagarna. Det betyder att vi kan ha en datatäckning på 100% men sakna dagar med data i månaden om det inte finns någon aktiv mätare under en period.
Beräkningslogik
Förbrukningsmätare med månadsavläsning, beräkningen av antal datadagar vid en förbrukningsmätare med månadsavläsning hanteras med hjälp av ett avläsningsintervall på +/- 3 dagar. Det betyder att en månadsavläsning bör genomföras +/- 3 dagar från den 1:a i månaden. Har vi en avläsning inom detta intervall kommer vi få 100% datatäckning för den månaden. Sker avläsningen utanför detta intervall får vi följande utfall:
- Om avläsningen sker mer än - 3 dagar från den 1:a i månaden kommer vi få det antal datadagar från det datum som senaste avläsningen är gjord.
Exempel - Om avläsningen för Januari sker den 23:e Januari kommer vi få 23/31 datadagar för Januari vilket ger oss en datatäckning på 74% för Januari månad.
- Om avläsningen sker mer än + 3 dagar från den 1:a i månaden kommer antal datadagar bli 0.
Exempel - Om avläsningen för Januari månad sker den 6:e Februari kommer vi få 0/31 datadagar för Januari månad.
Mätarställningsmätare med månadsavläsning, beräkningen för antal datadagar för mätarställningsmätare med månadsavläsning tittar hela tiden på den senaste avläsningen. Antalet datadagar blir det antal vi har i den månaden fram till det datum avläsningen är genomförd.
Exempel - Är sista avläsningen den 23 Maj kommer vi få 23/31 datadagar för Maj månad. Är senaste avläsningen den 12 April kommer Maj få 31/31 datadagar och April får 12/30 datadagar.
Mätare med dygnsavläsning, beräkningen för antal datadagar för en mätare med dygnsavläsning räknar antal dagar vi har avläsningar för. Har vi 31 datumrader för Januari månad har vi 31/31 datadagar och 100% i datatäckning.