Effektsignatur

Effektsignatur och energisignatur kan båda tas fram i Momentum Energi. Genom en iterativ regressionsanalys räknas effekt- och energisignaturer ut för värme och kyla. Här kan du ta fram nyckeltal, se effekt/energi-behov för olika utetemperaturer eller temperaturspann och även lägga till en egen, exempelvis beräknad effektsignatur och jämföra utfallet mot.

I effektsignaturen visas effektbehovet på y-axeln samt utomhustemperaturen på x-axeln. Systemet hämtar in datapunkter för det aktuella objektet och gör en linjär regression för att anpassa en linje efter dessa. Det gör att man får en uppfattning om det nominella effektbehovet vid varje given temperatur för objektet.

Nyckeltalsfunktionen jämför olika byggnader och ser hur de reagerar på temperaturen.

I Momentum Energi hittar du effekt- och energisignaturen på nivåerna fastighet ner till mätare. Gå till objektsinformationen för det objekt du vill titta på och välj där "Effektsignatur".

Meny effektsignatur

Inställningar

För att en effektsignatur ska visas behöver det finnas temperaturdata, användningsdata och en nyttjas-till för värme/kyla för det tidsintervall du valt. Inställningsmöjligheterna varierar beroende på valt tidsintervall.

Inställningar till effektsignatur tidsintervall månad

  1. Tidsintervall - Välj mellan timme, dygn eller månad.
  2. Datum - Välj vilken tidsperiod du vill visa effektsignaturen för.
  3. Min temperatur - Lägsta temperatur som ska presenteras i diagrammet.
  4. Max temperatur - Högsta temperatur som ska presenteras i diagrammet.
  5. Nyckeltal - Välj det nyckeltal du vill beräkna effektsignaturen på.
  6. kW/kWh - Markera om du vill visa effekt eller energi i diagrammet.
  7. Gruppera per år/Jämför med föregående år - Har du valt ett datumintervall som sträcker sig över flera år kommer inställningen "Gruppera per år" att visas. Det visas en effektsignatur för varje år. Har du valt ett datumintervall som sträcker sig inom samma år kommer inställningen "Jämför med föregående år" att visas. Det skapas då även en effektsignatur för föregående år.
  8. Separera Helger och Vardagar - Skapar två olika signaturer. En med datapunkterna uppmätta under helg(Lör-Sön) och en med datapunkterna uppmätta på vardagar(Mån-Fre). Kan aktiveras om tidsintervall dygn eller timme är vald.
  9. Separera dagar och nätter - Skapar två olika effektsignaturer. En med datapunkter uppmätta klockan 06-18 för dag och en effektsignatur med datapunkter uppmätta klockan 18-06 för natt. Inställningen visas om tidsintervall timme är vald.
  10. Använd ekvivalent temperatur - Temperaturen som visas är anpassad till sol- och vindförhållanden. Om inställningen ej är aktiv visas den faktiska temperaturen utan att ta hänsyn till sol- och vindförhållanden.
  11. Gruppera per anläggning - Det skapas en effektsignatur för respektive anläggning som är kopplad till fastigheten eller byggnaden. Inställningen blir synlig om du står på fastighets- eller byggnadsnivå.
  12. För att inställningarna du valt ska aktiveras behöver du trycka på knappen "Uppdatera".

Diagram

I diagrammet kan du välja att titta på en eller flera effektsignaturer och/eller datapunkter. Du kan välja om du vill filtrera bort anläggningar från effektsignaturen eller om du endast vill se exempelvis värme eller kyla.

Diagramförklaring

  1. Färgkoda månader - Datapunkterna sorteras in i olika färger för att separera varje månad i diagrammet.
  2. Exportera - Exporterar datapunkterna till Excel.
  3. Legend - visar förklaring till vad vi ser i diagrammet. Genom att klicka på någon av raderna kan du välja att visa/dölja datapunkter/linjen.
  4. Anläggningar - Listar alla anläggningar som är kopplade till valt objekt som används till värme eller kyla även möjliga undermätare visas här. Du kan välja att visa endast kyla eller värme. Genom att checka ur/i checkboxarna kan du välja om du vill ta med den anläggningen eller inte i Effektsignaturen. Viktigt att klicka på knappen "Uppdatera" om du gjort någon ändring under "Anläggningar" för att det ska uppdateras.
  5. Uppdatera - görs ändringar under "Anläggningar" behöver du klicka på "Uppdatera" för att ändringarna ska visas i diagrammet och en ny effektsignatur beräknas.

Tidsintervall timme

Observera att när tidsintervall timme är valt summeras all förbrukning och ingen hänsyn tas till fördelning av energi. Detta kan resultera i att förbrukningar räknas flera gånger beroende på vart de fördelas. På grund av det kommer alla underanläggningar att avmarkeras när du väljer tidsintervall timme, det minskar risken för att en förbrukning ska räknas flera gånger. Vill du ha med underanläggningarna på tidsintervall timme kan du välja att checka i dem och klicka på uppdatera så räknas de med.

Datapunkter

I diagrammet blir de datapunkter som hör till sista månaden i det valda intervallet ifyllda för att det lätt ska gå att se vilka datapunkter som ligger närmast i tiden. Effektsignatur hanterar inte negativa värden, finns negativa värden filtreras de bort och tas inte med i beräkningen av effektsignaturen.

Markerade datapunkter för senaste månaden

Ta bort avvikande värden

Om det finns datapunkter som är extremt höga eller låga kan du välja att ta bort dem ur beräkningen av effektsignaturen. Det gör du genom att klicka på den datapunkt du inte vill ta med i beräkningen. Den kommer då visas som en triangel istället för en cirkel.

För att rita om effektsignaturen klickar du på "Ny regression".

Genom att klicka på "Återställ avvikelser" plockas de borttagna datapunkterna med igen och en ny regression med alla datapunkter skapas.

Punkt markerad som avvikande

Temperatur

Medeltemperaturen per månad räknas för hela månaden och tar ej hänsyn till datumväljaren. Exempelvis om du väljer ett tidsintervall för Januari från den 15/1 kommer medeltemperaturen ändå baseras på hela januari månad.

Beräknad effektsignatur

För värme och effekt kan du välja att rita in en målkurva att jämföra med den uppmätta effektsignaturen. Det gör du genom att ange baslast, brytpunkt och lutningskofficient.

  • Baslast – Effektbehovet oavsett utomhustemperatur
  • Brytpunkt – Utomhustemperatur där uppvärmningsbehov börjar
  • Lutningskoefficient – Värmebehov per °C

När värdena är ifyllda ritas linjen upp i diagrammet. Genom att klicka på "Spara" sparas den beräknade effektsignaturen på det här objektet så den ligger kvar nästa gång du går in på det här objektet.

Beräknad effektsignatur

Den beräknade effektsignaturen kan bara läggas in för värme och kW idag.

Tabeller

Under diagrammet hittar du ett antal tabeller med information om effektsignaturerna och max effekt för värme och kyla (om båda finns för det valda objektet).

Värme/Kyla

Tabell för värme och kyla

Här visas den valda perioden, baslast, brytpunkt, lutningskofficient, r2 determinationskoefficient (förklaringsgrad) och linjens ekvation. I slutet på raden visas vald temperatur (som standard 0 grader) och de kW som behövs vid den temperaturen utifrån ekvationen. Genom att ändra temperaturen i rutan längst upp till höger i tabellen kan du se behovet av effekt vid den temperaturen.

Tabell för värme och kyla Tabell för värme och kyla

Om effektsignaturen har låg passning till datapunkterna och passningen blir sämre än r2 0,5 kommer det synas en grön ruta med ett "i", hoovra över rutan för mer information. Blir passningen sämre än r2 0,05 kommer det upp ett meddelande om att Linjen har dålig passning och ritas inte ut.

Max effekt kW

Här visas de tre punkter som har högst effekt under den valda tidsperioden.

Tabeller med maxeffekt

Support for search


Link to the source