Uppföljning av energiprestanda

På alla utrymmen från byggnadsnivå och uppåt är det möjligt att följa upp byggnadens, eller underliggande byggnaders, energiprestanda. Fokus ligger på Boverkets föreskrifter från BBR 25 och framåt.

Välj att visa ett utrymmes objektsinformation och klicka sedan på fliken "Energiprestanda".

Flik för Energiprestanda

Byggnadsbestånd

När du tittar på Energiprestanda för ett utrymme som inte är en byggnad visas energiprestanda för alla byggnader under utrymmet. För att statistiken ska stämma så bra som möjligt finns det vissa inställningar som behöver göras, mer om det det kan du läsa om under Saknad information. Statistik visas för de 12 månader som ställts in i periodväljaren.

Diagram Byggnadsbestånd

Välj BBR-version

Här kan du välja vilken BBR-version som PET ska baseras på, läs vilka versioner som finns under BBR-versioner att basera PET på .

Klassningar & certifieringar

Om BBR 29 är vald i föregående steg kan man välja vilka klassningar och certifieringar som ska visas i diagrammet. Läs vilka som finns under Klassningar och certifieringar.

Mål

Under Mål visas de eventuella mål som ni har lagt upp i Momentum Energi.

Jämför mot

Vid "Jämför mot" kan du välja om du vill jämföra EPpet med uppmätt energi för den valda perioden, ingen jämförelse eller den valda referensperioden.

Energi

Du kan också välja om du vill titta på normalårskorrigerad eller faktisk energi.

Sammanställning

Under diagrammet visas en tabell med sammanställning över byggnadsbeståndet.

Tabell Byggnadsbestånd

Saknad information

Här visas vilken information som saknas för att statistiken ska bli bra.

Saknad byggnadsinformation

Här listas de byggnader under utrymmet som saknar information. Genom att klicka på beskrivningen kommer du till inställningen på den byggnaden.

Saknad byggnadsinformation

Saknad viktningsfaktor för media

För att pimärenergiberäkningen ska kunna göras behövs en viktningsfaktor anges på media. Här listas de media i systemet som saknar viktningsfaktor. Om det inte är tillämpart på mediaklassen ska "Neutral, ej för primärenergi" anges. För att komma till inställningar av media klickar du på ikonen i början på raden.

Saknad viktningsfaktor Media

Saknade inställningar för nyttjas till

Här listas de nyttjas till som saknar inställningar. För att komma till inställningar av nyttjas till klickar du på ikonen i böjan på raden.

Saknade inställningar nyttjas till

Byggnad

Energiprestanda byggnad, infomation

När man står på en byggnad och tittar på energiprestanda visas information om byggnaden längst upp. Här kan du välja vilken period du vill titta på statistik för och vad du vill ha med i statistiken.

Välj BBR-version

Vilken BBR-version som PET ska baseras på, läs vilka versioner som finns under BBR-versioner att basera PET på .

Klassningar & certifieringar

Om BBR 29 är vald i föregående steg kan man välja vilka klassningar och certifieringar som ska visas i diagrammet. Läs vilka som finns under Klassningar och certifieringar.

Mål

Under Mål visas de eventuella mål som ni har lagt upp i Momentum Energi.

Primärenergi eller uppmätt energi

Välj om Primärenergi eller uppmättenergi ska visas och om den ska vara normalårskorrigerad eller faktisk.

BBR-versioner att basera PET på

  • BBR 25 (BFS 2017:5)
  • BBR 29 (BFS 2020:4)
  • Byggnadens BBR-version (från och med BBR 25), det vill säga den BBR-version som är inställd under basuppgifter på byggnaden i Momentum Energi.

Klassningar och certifieringar

Endast för BBR29

Jämför era byggnader mot benchmarks (hållbara byggnader enl. taxonomin, BBR krav, Energiklasser och Miljöbyggnadkravet för nya byggnader)  För EUs taxenomi gäller för befintlig byggnad att vara energiklass A eller top 15% för att klassas som hållbar med avseende på energiprestanda.

  • Energiklass A
  • Energiklass B
  • Energiklass C
  • Energiklass D
  • Energiklass E
  • Energiklass F
  • Energiklass G
  • Hållbar fastighet (topp 15%)
  • Hållbar fastighet (topp 30%)
  • Green Building, energikrav ny bygg.
  • Miljöbyggnad Guld, energikrav ny bygg.
  • Miljöbyggnad Silver, energikrav ny bygg.
  • Miljöbyggnad Brons, energikrav ny bygg.

Ett diagram med rullande 12 uppdelat på användningsområden visar förbrukningen efter dina val.

Diagram med rullande 12

Under det visas diagram med år och månad för varje användningsområde.

Diagram användningsområden

Primärenergi

Sedan BBR 25 baseras Boverkets energikrav på primärenergital, hädanefter benämnt EPpet. Primärenergitalen räknas ut baserat på de metoder som specificeras i Boverkets författningssamlingar. Grunden i uträkningen är den generella formeln nedan.

Primärenergiformel

För vart och ett av de fyra, grundläggande användningsområdena för energi, uppvärmning, komfortkyla, fastighetsenergi och varmvatten, multipliceras använd energi med en faktor (PE>i) för respektive energibärare. Det är olika faktorer för exempelvis el och olja men även mellan olika BBR-versioner. För uppvärmning tillkommer också division med en ortsfaktor (Fgeo) för att jämna ut klimatskillnader.

De fyra användningsområdena summeras ihop och summan divideras med byggnadens uppvärmda area (Atemp). Resultatet är primärenergitalet, benämnt EPpet av Boverket, och har enheten kWh/m2.

Boverkets regelverk fokuserar på normalårskorrigerade årsvärden av primärenergitalet varför det för regelefterlevnaden är intressant att se hela årsvärden, antingen årsvis eller rullande 12-månader.

Kravnivåer

Boverket specificerar olika kravnivåer för olika byggnadstyper. Likaså baseras flertalet certifieringar och dylikt på byggnads- eller verksamhetstyper. För att redovisa ett korrekt värde för ett krav eller certifieringsnivå i de fall en byggnad består av olika byggnadstyper räknar Momentum Energi ut ett viktat värde.

I vissa fall tillåts ett tillägg till BBRs kravnivåer. I nuläget stödjer Momentum Energi tillägg på grund av utökat uteluftsflöde. Tillägget anges i samband med att byggnadens verksamheter ställs in och räknas med i det viktade kravet.

Antaganden och förutsättningar

Momentum Energi följer generella metoden för att räkna ut EPpet överlag och utgår primärt från uppmätt energi. Det finns dock några saker i uträkningen som bör noteras.

Generellt

Det förutsätts att tempererade utrymmen håller 21 grader för de perioder som EPpet ska räknas ut för.

Ytterligare en sak är att de kravnivåer och tillägg som medges i Boverkets föreskrifter tillämpas enligt följande. Momentum Energi adderar uträknat luftflödestillägg till kravnivåerna för de byggnader där det explicit angivits för byggnadens verksamhetsperiod. För berättigade byggnader behöver därför även Qmedel anges för verksamhetsperioden. I de fall flera olika verksamheter har angivits viktas tillägget utifrån angiven procentsats.

I de fall viktning av tillägg, schabloner med mera utförs används slutdatumet för angiven tidsperiod som utgångspunkt för exempelvis vilka verksamheter som ska användas i viktningen.

Uppvärmning

För att rätt geografisk faktor ska användas krävs att byggnaden har en kommun angiven i antingen byggnadens egna objektsegenskaper eller på något ovanliggande objekt. Det finns ingen sekundär logik som går vidare och kontrollerar eventuell klimatort i de fall kommunangivelse saknas.

För att enbart den energimängd som faktiskt använts till uppvärmning också ska användas i uträkningen av EPpet subtraheras energin för varmvatten från den totala uppvärmningen enligt följande prioritetsordning:

  1. Om byggnaden har en uppmätt energimängd som klassats som varmvatten genom nyttjas till-klassen "Varmvatten" dras energimängden av från uppvärmningen endast om energin kommer från undermätning till värmeanläggningarna.
  2. Om ingen uppmätt energi för varmvatten finns men det finns uträknade varmvattensandelar dras dessa av från energimänden för uppvärmning.
  3. Om ej heller varmvattensandelar finns genomförs inget avdrag på energimängden för uppvärmning

Varmvatten

Obs! I aktuell version av Momentum Energi redovisas enbart varmvattenschablonen i EPpet.

Vid beräkning av schabloner för tappvarmvatten används de årsverkningsgrader som specificeras i respektive BEN-version för varmvattenproduktionen. För att kunna bestämma vilken årsverkningsgrad och primärenergifaktor som är aktuell utgår Energi primärt från använd energi till varmvatten, sekundärt från varmvattenandelar på energi använd till uppvärmning och till sist på den varmvattensproduktionstyp som är möjlig att ange på respektive byggnad. Grunden i schablonen är de värden som anges i BEN för olika verksamhetstyper. I de fall det finns flera verksamhetstyper i en byggnad vid samma tidpunkt viktas schablonvärdet.

Boverkets föreskrifter tillåter ett tioprocentigt avdrag på schablonvärdet om byggnaden är utrustad med snålspolande vattenkranar. Momentum Energi stödjer detta genom att det på varje byggnads basuppgifter går att ange om byggnaden är utrustad med rätt sorts kranar.

I vissa unika fall ger standardvärdena inte ett rättvist schablonvärde. Det är därför möjligt att i basuppgifterna för en byggnad specificera ett eget schablonvärde. Ett eget schablonvärde anges som ett årsvärde utan primärenergifaktor och i enheten kWh/m2. Värdet är statiskt och påverkas inte av byggnadstyp eller inställningen för snålspolande kranar.

Inaktiva byggnader

För att en inaktiv byggnad ska komma med i jämförelsevyn för byggnadsbeståndet får inte byggnaden ha en inaktiv period som helt eller delvis överlappar aktuell period. Om den inaktiva perioden skulle överlappa presenteras ingen statistik för byggnaden. I de fallen behöver tidsperioden justeras.

Räkneexempel EPpet

Byggnad A i Sundsvall har under 2021 mätt upp 147000 kWh som använts till uppvärmning genom fjärrvärme, 26000 kWh el till fastighetsenergi, 11500 kWh el till komfortkyla samt 19800 kWh tappvarmvatten. Den primära varmvattensproduktionen är baserad på fjärrvärme och uppmätt energimängd för varmvatten är en undermätning till fjärrvärmen. BBR-versionen för byggnaden är BBR 29 och därmed även BEN version 3.

Byggnadens Atemp är 2096 m2 och hyser också flera verksamhetstyper där bostäder utgör 87% av Atemp och 13% utgörs av Butiks- och lagerlokaler för övrig handel.

Uträkning av del för uppvärmning

Fjärrvärme har primärenergifaktor 0,7 och Sundsvall har geo.faktor 1,3.

Euppv = (147000 - 19800) x 0,7 / 1,3 = 68492,3 [kWh]

Uträkning av del för fastighetsenergi

El har primärenergifaktor 1,8.

Euppv = 26000 x 1,8 = 46800 [kWh]

Uträkning av del för komfortkyla

El har primärenergifaktor 1,8.

Ekomfortkyla = 11500 x 1,8 = 20700 [kWh]

Uträkning av del för varmvatten

Momentum Energi redovisar schablonvärdet för varmvatten vid visning av primärenergi och specifik energi. Schablonvärdet kan anges manuellt under byggnadens basuppgifter eller räknas ut enligt följande, ett standardvärde för byggnadstypen delat på effektivitetsgraden för inställd varmvattensproduktionstyp. Kvoten behöver även multipliceras med primärenergifaktorn för aktuell varmvattensproduktionstyp.

Såväl effektivitetsgraden som primärenergifaktorn utgår från primärt använd energi till varmvatten, sekundärt varmvattenandelar från energi som gått använts till uppvärmning samt till sist den primära varmvattenproduktionstypen som kan anges på byggnadens basuppgifter. Om nödvändigt viktas såväl effektivitetsgrad som primärenergifaktor utifrån varje mediaslags andel av totalen.

Grundvärden enligt BBR är 25 kWh/m2 för flerbostadshus samt 2 kWh/m2 för lokaler. Eftersom byggnaden har flera verksamheter behöver grundvärdena viktas utifrån Atemp-fördelning.

Årsverkningsgraden för fjärrvärme är 1

Varmvattenschablon = (25/1) x 0,7 x 0,87 + (2/1) x 0,7 x 0,13 = 15,225 + 0,182 = 15,407 [kWh/m2]

Uträkning av EPpet

Till sist summeras delvärdena och divideras med Atemp. Observera att schablonvärdet för varmvatten summeras efter division eftersom det redan är i kilowattimmar per kvadratmeter.

EPpet = ((68492,3 + 46800 + 20700) / 2096) + 22,01 = 86,9 [kWh/m2]

Support for search


Link to the source