Vanliga frågor & svar
Hur anger jag avläsare?
Avläsaren anger vilken användare som ska få upp en viss mätare i sitt avläsningsunderlag. För att kunna välja en användare som avläsare måste användaren ha egenskapen Avläsare i Användarhanteringen. Användaren måste också ha utrymmesbehörighet till det utrymme som mätarna den ska läsa av finns under.
Avläsaren kan anges under basuppgifter på utrymmes, anläggnings eller mätarnivå.
Avläsaren ärvs neråt i strukturen så den avläsare som är satt på t ex ett område kommer att bli avläsare till alla mätare under det området om man inte går in på en lägre nivå (t ex byggnad)/anläggning/mätare) och sätter en annan avläsare. Om man sätter en avläsare på en lägre nivå bryts arvet och det är den nya avläsaren som gäller därifrån och neråt i strukturen. Därför är det bästa att sätta avläsare så högt upp i strukturen som möjligt så man vid byte av avläsare inte behöver ändra på så många ställen i strukturen.
Hur anger jag utrymmesbehörighet för en användare?
Om du vill styra vilka utrymmen en användare får tillgång till i Momentum Energi kan du göra det genom att gå in i huvudmenyn och välja Administrera användare. Utrymmesbehörighet kan anges på en roll och ärvs då till alla användare som tillhör den rollen eller så kan utrymmesbehörighet anges på varje enskild användare.
-
Välj att redigera den roll eller användare som du vill ange utrymmesbehörighet för.
-
Sök fram det utrymme rollen/användaren ska få tillgång till.
-
Klicka sen på knappen Lägg till. Användaren får tillgång till det valda utrymmet och alla underliggande.
-
Lägg till flera utrymmen om användaren ska ha tillgång till flera.
Hur byter jag mediatyp på en anläggning?
Du kan inte själv byta mediatyp på en befintlig anläggning från t.ex. el till vatten. För att göra det får du i stället skapa upp en ny anläggning med rätt mediatyp och sen ta bort den gamla anläggningen. Ett tips är att först exportera avläsningarna från den gamla anläggningen för att sen importera dem till den nya anläggningen.
Vill du ha hjälp med att byta mediatyp kan du även kontakta supporten för Momentum Energi så kan vi hjälpa dig med det genom ett konsultjobb.
Hur byter jag typ på en anläggning?
Du kan inte själv byta anläggningstyp på en befintlig anläggning från t.ex. underfördelare till huvudanläggning. För att göra det får du i stället skapa upp en ny anläggning med rätt anläggningstyp och sen ta bort den gamla anläggningen. Ett tips är att först exportera avläsningarna från den gamla anläggningen för att sen importera dem till den nya anläggningen.
Vill du ha hjälp att byta anläggningstyp kan du även kontakta supporten för Momentum Energi så kan vi hjälpa dig med det genom ett konsultjobb.
Hur får jag bort felkoderna i beräkningarna?
Om du ser att det finns felkoder i beräkningarna kan du gå in i Administrationsläget och välja ”Administration/Visa beräkningsstatus”. Där listas alla beräkningar, de med högre än 0 i kolumnen ”Felkoder” har fått ett fel.
Ibland beror felkoden på att det uppstått ett tillfälligt problem när beräkningen körts. Man kan testa att nollställa felkoden och köra beräkningen igen för att se om problemet löst sig. För att göra det klickar du på raden i kolumnen ”Prioritet”.
Kryssa i ”Nollställ felkod” och klicka på ”Spara”.
Skulle det fortfarande bli en felkod kontaktar du supporten så hjälper vi till med att ta bort felkoden.
Hur fungerar normalårskorrigeringen?
Genom normalårskorrigering justeras energianvändningen det aktuella året mot ett normalår med avseende på väderförhållanden. Detta gör att man bättre kan jämföra energianvändningen två olika år för en byggnad även om temperaturen de olika åren varierat.
Har en månad varit varmt i förhållande till ett normalår behöver energianvändningen för värme korrigeras upp. Har det varit kallt så justeras energianvändning ner. I Momentum Energi finns två metoder för normalårskorrigering – graddagsmetoden och energiindex.
För normalårskorrigering av kyla finns Kylindex. Då måste även en av SMHIs byggnadstyper för kylindexkorrigering anges på respektive byggnad.
Normalårskorrigering av värme är allmänt vedertaget och är aktiverat som standard. Normalårskorrigering av kyla är en nyare produkt från SMHI och används inte av alla. Det kräver dessutom att man fyller i rätt byggnadstyp för att kunna göra en korrekt korrigering.
Endast energi angiven som värme eller kyla normalårskorrigeras. För att få en så korrekt korrigering som möjligt måste energi som ej är temperaturberoende anges, vanligtvis varmvatten. Detta kan göras antingen med en undermätare alternativt med en schablon som Momentum Energi räknar ut.
Energianvändningen normalårskorrigeras varje månad utefter de graddagsvärden systemet hämtar från SMHI. Dessa hämtas automatiskt från SMHI vanligtvis 1-2:a dagen i månaden.
Baslast/varmvattenandel
Om ingen undermätare finns för exempelvis varmvatten kan baslast/varmvattenandel uppskattas av Momentum Energi. Detta görs genom att ta dygnssnittet av energianvändningen under två sommarmånader, exempelvis juli och augusti, för respektive anläggning. Det går att ställa in vilka två månader som ska användas som standard, och på specifika anläggningar kan man även göra avsteg från denna standardinställning.
I exemplet ovan används föregående års sommarmånader under innevarande år. När augusti passerats så räknas baslasten om för innevarande år med årets sommarsiffror.
Har man exempelvis 3000kWh i juli och 3200 kWh i augusti blir baslasten per dygn (3000+3200)/62 dagar = 100kWh/dygn. Baslasten blir alltså lite högre i januari (3100kWh) än i februari (2800kWh om det inte är skottår)
Om en anläggning skulle ha lägre energianvändning än baslasten ett dygn kommer all energi det dygnet räknas som ej temperaturberoende och kommer inte korrigeras. Det läggs dock inte på någon mer energi än vad som faktiskt används även om baslast-schablonen blir högre. Har en anläggning använt 50kWh ett dygn men baslasten är beräknad till 100kWh kommer den faktiska och den normalårskorrigerade energianvändningen det dygnet bli 50kWh.
Det ligger en spärr i korrigeringsberäkningen som gör att energianvändningen aldrig mer än fördubblas eller minskas mer än till hälften. 100 kWh faktisk energianvändning blir alltså som mest 200kWh om det varit väldigt varmt eller minst 50kWh om det varit väldigt kallt när normalårskorrigeringen görs.
Korrigeringen görs hela tiden månadsvis, väljer man att titta på ett år så är det varje månads normalårskorrigerade värde som summerats. Systemet gör alltså inte en ny beräkning med summan av årets graddagar/baslast.
Hur påverkas normalårskorrigerade data i och med SMHIs förändrade normalår från och med april 2022
All energidata behöver räknas om mot det nya normalåret. Hur stor förändringen är för just er metod och ort hittar ni under vår nya vy för ”Normlaårskorrigering” där klimatdata presenteras och ni även kan jämföra normalårsperioder för olika orter. Det är enbart den klimatberoende energimängden som kommer att beräknas. Omräkningen behövs för att kunna jämföra historiska data med nya data. Den tidigare perioden korrigerar något mindre.
Varför omräkning av all data?
Klimatet blir i regel varmare vilket innebär exempelvis att värmebehovet har minskat något och normalårskorrigerad värme enligt den nya medger att normalåret är ett par % lägre än tidigare (värmebehov har minskat något). Om inte omräkning sker kommer energiutvecklingen att vara missvisande då den nya perioden från SMHI har ett lägre uppvärmningsbehov än tidigare.
Hur gör jag för att få tillgång till korrektion enligt typbyggnader för graddagar eller energiindex?
SMHI erbjuder en utökad tjänst i och med den nya normalårsperioden, ett Pluspaket där man kan välja olika typhus och balanstemperaturer för byggnader. Detta för att bättre spegla normalårskorrigeringen för den specifika byggnaden. För att få tillgång till detta behöver Pluspaketet beställas av SMHI. Kontakta oss på Momentum Energi så hjälper vi er!
Hur gör jag ett mätarbyte?
Ett mätarbyte kan göras på flera olika sätt. I avläsningsappen, i månadsrapporteringen eller manuellt i trädstrukturen. I appen och månadsrapporteringen stoppas den gamla mätaren och en ny mätare skapas automatiskt.
App
I appen går du till den aktuella mätaren och trycker på menyn med tre punkter för att komma till övrig mätarinformation.
Tryck på pluset efter Mätarbyte för att öppna formuläret för mätarbyte.
Fyll i uppgifterna för mätarbytet och klicka på OK för att spara. Stäng fönstret med information och skicka in mätarbytet.
Månadsrapporteringen
I månadsrapporteringen finns en kolumn som heter ”Mätarbyte”. Klicka i den kolumnen för mätaren som bytet ska göras på.
Fyll i uppgifterna för mätarbytet och spara.
Kom ihåg att spara även i månadsrapporteringen
Manuellt
Det här gör du genom att sätta stoppdatum på den gamla mätaren till datumet för sista avläsningen. Den här mätaren kommer då inte längre visas i navigatorn men du kan visa den igen genom att klicka på ikonen "Visa/göm ej aktiva mätare".
Skapa en ny mätare under samma anläggning. Den nya mätaren ska ha samma startdatum som den gamla mätarens stoppdatum. Fyll i övriga uppgifter för mätaren. Vid "Ersätter mätare" väljer ni den mätare som nyss stoppats.
Hur gör jag för att läsa in en fil på nytt?
Om filen du vill läsa in på nytt inte blivit arkiverad kan du själv läsa in den på nytt genom att gå in i mätvärdesinsamlingen och gå till Importer. Leta reda på filen du vill läsa in i tabellen och kryssa i rutan i början på raden.
Efter det klickar du på ”Lägg markerade i importkö”. Importen får status ”Väntar på inläsning” och läggs i importkön för att läsas in vid nästa schemalagda inläsning. Bara importer med status ”Godkänd, inväntar inläsning” eller ”Innehåller fel” kan läggas i kön. Om filen du vill läsa in har blivit arkiverad kan du kontakta supporten så kan vi med ett konsultjobb hjälpa till att läsa om den.
Hur gör jag för att se min nya rapport i rapportkön?
Rapportkön skapas upp den första varje månad så om du har lagt till en ny rapport till exempel den 10:e så kommer den visas i rapportkön den första nästa månad.
Om du har gjort en förändring i en befintlig rapportmall kan du se den direkt i rapportkön genom att välja att förhandsgranska rapporten som redan finns i rapportkön. De förändringar som syns direkt är om man ändrat uppgifter för en mottagare, gjort ändringar i befintligt urval eller ändrat i en befintlig rapportmall. Tar man bort eller lägger till mottagare, urval eller rapportmall kommer en ny rapportkö behöva skapas för att förändringarna ska visas.
Varför blir det ingen användning på huvudanläggningen vid areafördelning?
Det beror på att det inte är valt någon Areatyp på huvudanläggningen. När inget är valt där så fördelas all användning till areafördelaren. Så om du väljer Areatyp på huvudanläggningen kommer användningen fördelas mellan huvudanläggningen och areafördelaren.
Varför har det inte kommit in avläsningar på mätaren?
Varför en avläsning inte har kommit in kan bero på flera olika saker. Börja med att kontrollera hur mätaren ska läsas av.
Manuell avläsning
Om mätaren ska läsas av manuellt, kontrollera med avläsaren varför det saknas en avläsning.
Automatisk avläsning via fil
-
Kontrollera att importid:et på mätaren är korrekt.
-
Sök fram filen i Mätvärdesinsamlingen och kontrollera om det finns några fel i den. Mätvärdesinsamlingen hittar du i huvudmenyn.
Klicka på importkällan för filen som avläsningen ska finnas i.
När du är inne på importkällan söker du fram det importid som avläsningen ska finnas på. Kontrollera om det finns något felmeddelande och vad det fått för Matchningsstatus.
Finns inte importid:t i importkällan så saknas det i filen, då får du kontakta energileverantören för att be dem kontrollera varför mätaren inte är med i filen.
Om matchningsstatusen är ”Flera matchande mätare” betyder det att samma importid är inlagt på mer än en mätare i Momentum Energi. Sök på importid:t i trädet så får du fram de mätare det gäller.
Om matchningsstatusen är ”Matchning saknas” finns inte importid:t inlagt på någon mätare i Momentum Energi.
Om det i felmeddelandet står att förbrukningen är negativ beror det på att mätaren är en mätarställningsmätare och den här avläsningen är lägre än föregående avläsning. Kontrollera om det skett ett mätarbyte, då behöver mätarbytet även göras i Momentum Energi.
Har mätaren slagit runt behöver man ange det i Momentum Energi.
Avläsning via WebService
Kontrollera WebService-inställningarna på mätaren så de är korrekta. Kontrollera att rätt avläsningsintervall är inställt. Kontrollera att det finns värden hos leverantören?
Varför ser förbrukningen konstig ut?
Om du upplever att förbrukningen inte stämmer med de avläsningar som är inlagda finns det några olika saker att kontrollera.
-
Är mätaren i Momentum Energi inställd på rätt typ? Så den är satt som mätarställningsmätare om det är mätarställningar som kommer in och förbrukningsmätare om avläsningarna är förbrukningar.
-
Kontrollera så mätarkonstanten stämmer på mätaren.
-
Har alla avläsningar kommit in? Momentum Energi fördelar förbrukningen mellan två avläsningar per dygn och summerar sen det till månadsvärden.
-
Om förbrukningen skiljer sig på anläggnings och utrymmesnivå kan det bero på att det finns andra anläggningar kopplade till anläggningen, då fördelas en del av förbrukningen vidare.
Varför ser jag inte mätaren?
Om mätaren är avslutad visas den inte i trädet om du inte först aktiverar "Visa inaktiva mätare/anl" som du hittar genom att öppna Trädet och efter det Sök.
Varför stämmer inte förbrukningen när jag jämför administrationsläget och visualiseringen?
Kontroller att du tittar på samma sak.
-
Tittar du på faktiskt- eller normalårskorrigerad användning i respektive vy?
-
Är det samma period inställd i visualiseringen som det du tittar på i administrationsläget. I visualiseringsläget kan man i vissa widgets ställa in en fast period.
-
Tittar du på samma nivå, till exempel anläggningsnivå, i båda.
-
I visualiseringsläget kan man i en widget ställa in vilka “nyttjas till” och media som ska visas. Stämmer de med det du tittar på i administrationsläget?
Varför stämmer inte användningen på utrymmesnivå med användningen på mätaren?
När du tittar på användningen på mätarnivå visas användningen utifrån de avläsningar som lagts in på mätaren. Om du istället tittar på utrymmesnivå, exempel A, kommer eventuell användning ha dragits ifrån/lagts till på användningen. Om mätaren fördelar till ett annat utrymme, B, kommer alltså användningen på utrymme A ha minskat jämfört med användningen på mätaren.
Om alla undermätare som är kopplade till en huvudmätare tillsammans har högre användningen än huvudmätaren sker en överfördelning. Momentum Energi kommer då kompensera för överfördelningen och fördela den användningen som finns på huvudmätaren till de kopplade undermätarna så alla undermätare får sin del av användningen på huvudmätaren.
När mätare är kopplade är det bra om det är samma upplösning på avläsningarna för huvudmätare och undermätare. Eftersom Momentum Energi fördelar användningen per dygn mellan två avläsningar kan det annars bli överfördelning vissa dygn, om till exempel huvudmätaren är avläst månadsvis och undermätaren är avläst dygnsvis.
Varför visas inga mätare i appen?
Om du loggat in i Momentum Insamling men ingen lista med mätare visas bör du kontrollera det här:
- Är den inloggade användaren satt som avläsare på minst en mätare?
- Har den inloggade användaren utrymmesbehörighet till de utrymmen där mätarna finns?
- Har användaren behörigheten ”Se/hantera mätaravläsning”?
- Är ett filter aktiverat som exempelvis endast visar ej avlästa mätare?
Varför ser appen konstig ut?
Momentum Insamling är byggd främst för att användas med Apples webbläsare Safari på iPhone och Google Chrome på Android-telefoner, exempelvis Samsung med flera. Andra kombinationer av telefon och webbläsare kan fungera men är inget vi kan garantera.
Om du använder någon av ovanstående kombinationer och appen fortfarande ser konstig ut. Prova att avinstallera och installera om appen som en första åtgärd. Om inte det löser problemet är du välkommen att kontakta oss.
Varför tar beräkningarna lång tid?
Hur lång tid det tar för en beräkning kan variera mycket. Ibland finns det många beräkningar som ligger på kö och då kan det ta lite tid innan jus din beräkning körs.
En beräkning kan skapas av olika anledningar när en förändring görs i Momentum Energi till exempel när en avläsning, nyttjas till-kod eller taxa förändras.
Om förändringen påverkar många mätare (exempel många fördelningar) kommer det också skapas flera beräkningar som ska köras innan allt är klart.
Beräkningar som berör användningen i närtid prioriteras först. En förändring som påverkar användningen långt bakåt i tiden hamnar därför längre ner i prioritetsordningen än en förändring som påverkar föregående månad, även om den förstnämnda förändringen gjordes senare.
För att se vilka beräkningar som ligger på kö kan du gå in under Administration/Visa beräkningsstatus.
Varför uppdateras inte area vid synkronisering?
Systemintegrationer är beroende av källsystemets datahantering och er organisationsstruktur i fastighetssystemet. För att se era inställningar återfinns dessa under administrationsgränssnittet (Administration/Import fastighetssystem/Inställningar). Att area inte uppdateras har två generella svar.
-
Finns det areor i fastighetssystemet? Om det inte finns areauppgifter i fastighetssystemet finns ingen area att skicka över. För exempelvis Momentum PM5 är avtalsyta inte samma sak som area (BOA & LOA). Areahantering finns i PM5 men kan behöva aktiveras för användare om fastighetssystemet ska hantera areauppgifter.
-
Vilken konfiguration beställdes vid införandet av integrationen Beroende på vilken konfiguration man har valt när integrationen installerades kan följande orsaker ligga bakom:
- Inställningen avseende area kan vara inaktiverade för att man har haft mer korrekta areauppgifter i Momentum Energi som man inte har velat skriva över.
- Integrationen saknar en tidsangivelse för areaperioden och inställning för hantering av tidsperioder.
- Integrationen kan användas helt automatiserad eller med manuell kontroll vilket kan kräva godkännande av en användare innan någon förändring slår igenom.
Varför kommer inte mitt utrymme in i synkronisering?
Kontrollera att utrymmet finns upplagt i fastighetssystemet.
Kontrollera under Synkronisering fastighetssystem ifall utrymmet ligger spärrat där. I så fall behöver du ta bort spärren och matcha igen. Fastighetsintegrationen kan synkronisera fastigheter, byggnader o.s.v. ned till hyresobjekt från fastighetssystemet: Det finns möjlighet att spärra exempelvis hyresgästobjekt om dessa inte anses vara intressanta för energiuppföljningen, exempelvis om det inte görs individuell mätning och debitering (IMD) av hyresgäster.
Varför visas inte användningen?
Kontrollera först att det finns en avläsning för perioden.
När en avläsning lagts in skapas det en beräkning för att räkna ut användningen. Om det ligger många beräkningar i kö kan det ta en stund innan beräkningen för avläsningen körs.
Om du saknar användningen där det finns avläsningar, kontrollera om det finns beräkningar kvar som rör den här mätaren. Det kan du kontrollera genom att gå in i administrationsläget och välja Administration/Visa beräkningsstatus. Där ser du vilka mätare det finns beräkningar för.
Vart kan jag se graddagarna?
Gå till Huvudmenyn och klicka på Normalårskorrigering. Där kan du ställa in ort, metod och det normalår du vill titta på och vilket normalår du vill jämföra mot.
Längre ner på sidan visas en tabell med graddagar och normalår för de valda inställningarna.