Widgetar

I Momentum Energi kan du med rätt behörighet själv bygga upp en vy med hjälp av en eller flera olika widgetar beroende på vilken information du vill visa. Det finns flera olika widgetar att välja på bland annat diagram, indikator och tabell.

Lägg till ny

För att lägga till en widget på en vy går du först in på den vy du vill ändra. Klicka sen på pennan för att gå in i redigeringsläget för vyn.

Redigera vy

För att skapa en ny widget klickar du på pluset

Lägg till widget

Då får du upp en lista på de olika typer av widgetar som man kan skapa.

Lista med widgetar

För muspekaren över den widget du vill lägga till och klicka sen på plusknappen, ”Lägg till”.

Lägg till-knapp

För att stänga valet av widget klickar man antingen på stängknappen eller bredvid menyn för att välja widget. Nu visas en tom widget i vyn. För att välja vad som ska visas i widgeten klickar du på pennan i widgetens rubrikrad.

Knapp för att redigera widget

Lägg till befintlig

Vill du i stället återanvända en befintlig widget klickar du på fliken ”Befintlig widget”.

Flik med befintliga widgetar

Då listas de befintliga widgetar som finns indelade under sina vyer. Om du vill använda en befintlig widget klickar du på den och sen på knappen ”Lägg till” längst ner. En kopia av widgeten skapas då på din vy.

Lägg till-knapp

När du placerat den på din vy kan du gå in och anpassa inställningarna för att den ska visa det du önskar.

Ändra storlek

Du kan ändra storlek på widgeten genom att ”ta tag i” ett hörn eller en kant på widgeten och dra den till den storlek du vill.

Ändra storlek

Flytta

För att flytta en widget klickar du och håller in på ikonen med fyra pilar, dra sen widgeten till den placering du vill och släpp den där.

Flytta widget

Ta bort

För att ta bort en widget klickar du på soptunnan i toppen på widgeten.

Ta bort-knapp

Spara

När du ställt in widgeten som du vill ha den sparar du hela vyn genom att klicka på bocken längst ner till höger.

Spara vy

Avbryt redigering

Om du ångrar de ändringar du gjort på vyn kan du klicka på cirkeln med ett kryss i längst ner till höger. Då avslutas redigeringen och vyn återgår till hur den såg ut innan redigeringen påbörjades.

Spara vy

Inställningar

Här beskriver vi de inställningar som kan återkomma i flera av widgettyperna, längre fram tar vi upp de som är specifika för en viss widgettyp.

Statistikurval

Välj kolumner

Under fliken ”Statistikurval” finns ofta ”Välj kolumner”. Här väljer du vilken information som ska kunna visas i widgeten.

Välj kolumner

Under ”Bas” finns val som har med datum och utrymmesinformation att göra. Vid ”Energi” kan du välja mellan olika energikolumner och areor. Under kostnader finns det budget, mål och kostnader. Vid Miljö kan du välja bland olika kolumner kring miljö.

Alternativen som visas här kan variera beroende på vilken nivå man står på när inställningarna för widgeten görs. På utrymmesnivå finns viss information och för anläggning är det lite andra val som kan göras. Till exempel behöver man stå på anläggningsnivå när man redigerar widgeten om man vill kunna visa anläggningsnamn.

Filter

Här kan du välja om du bara vill visa data för till exempel mediaklassen el och/eller en viss nyttjas till klass/typ.

  • Visa kolumner för
    • Om inget val gjorts här kommer tabellen visa en rad för varje media eller nyttjas till-slag.
    • Om du väljer att visa kolumner för media kommer i stället varje media visas i en varsin kolumn i stället för en egen rad.
    • Om du väljer att visa kolumner för nyttjas till kommer i stället varje nyttjas till-slag visas i en varsin kolumn i stället för en egen rad.

Det går också att välja om det ska visas data för alla mätare, eller bara mätare som har förbrukning under den valda perioden eller så kan du välja att visa data för mätare utan förbrukning för den valda perioden.

Val av filter

Mål och budget

Ställ in här vilket mål och/eller budget ska visas i widgeten.

Val av mål och budget

Sortering

Välj vilka kolumner data ska sorteras på i widgeten. Den kolumn som ligger överst kommer vara den som data sorteras på i första hand, därefter kolumnen som ligger på plats två osv. För att ändra vilken kolumn som ligger högst upp klickar du och håller in på den rad du vill flytta och drar den till den plats du vill och släpp den där.

Inställningar för sortering

Inställningar för widget

Generella inställningar

Generella inställningar

  • Visa rubrikrad – välj om rubrikraden ska visas eller inte.
  • Rubrik – skriv in en rubrik om du vill att det ska visas i toppen av widgeten. Rubrik i widget
  • Visa information - aktivera om du vill visa en informationssymbol i toppen på widgeten. När muspekaren förs över symbolen kommer en informationstext visas.
  • Information - ange den text som ska visas när muspekaren förs över informationssymbolen. Informationstext

Grafiska inställningar

Här kan du ställa in färger i widgeten.

Grafiska inställningar

  • Sätt bakgrundsfärg – aktivera om du vill sätta en bakgrundsfärg i widgeten. Välj sen den färg du önskar.

    Välj bakgrundsfärg

  • Sätt textfärg – välj den färg som du vill ha på texten i widgeten.

    Sätt textfärg

  • Opacitet – välj om du vill att widgeten ska vara mer eller mindre genomskinlig.

    Widget med opacitet satt

  • Bakgrundsbild - om du i stället vill att en bild visas i bakgrunden på vyn kan du här välja det genom att först välja den filkategori som bilden finns i och sen välja bilden du vill använda.

    Val av bakgrundsbild

    Widget med bakgrundsbild

  • Opacitet rubrikrad – välj om du vill att rubrikraden ska vara mer eller mindre genomskinlig för att släppa igenom bakgrunden.

Ställ in specifik period för widget

Välj här vilken period du vill ska visas i widgeten. Det går att ställa in både aktiv period och referensperiod. Om en specifik period ställs in kommer det indikeras med en kalenderikon i widgeten.

Widget med ikonen specifik period

Inställningar för specifik period

Metod för period/ref. period

  • Standard betyder att widgeten visar data för den period som är inställd i nivåväljaren som gäller för hela vyn.
  • Rullande månader, här flyttas datumen varje månad för att utgå från den nuvarande månaden. Vid ”Visa statistik för” kan du välja att utgå från innevarande månad, föregående månad eller föregående år. Ställ sen in vid ”Antal månader” hur många månader som ska visas i widgeten. För referensperioden kan du även välja hur många månader du vill förskjuta referensperioden jämfört med den aktiva perioden, det gör du vid ”Förskjutning”.
  • Fast period, här kan du välja att widgeten alltid ska visa samma år och månader.
  • Helår bakåt, med det här valet blir perioden från 1 januari fram till innevarande månad eller föregående månad beroende på vad som valts vid ”Visa statistik för”. Det går också att välja föregående år då visas hela föregående år. Ställ sen in vid ”Antal år” hur många år som ska visas i widgeten. För referensperioden kan du även välja hur många år du vill förskjuta referensperioden jämfört med aktiva perioden, det gör du vid ”Förskjutning”.

När du gör inställningarna visas det längst ner vilka datum som skulle visas med de valda inställningarna.

Diagram

Ikon diagramwidget

Diagramwidgeten används för att visa statistik i ett diagram. Det går att använda bland annat linje-, area-, stapel- och cirkeldiagram. Vill du visa samma statistik i en tabell i anslutning till diagrammet går det att välja till.

Statistikurval

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Statistikurval.

Inställningar för diagram

Generella diagraminställningar

Generella diagraminställningar

  • Titel – Här kan du ange en titel till ditt diagram. Titeln visas ovanför diagrammet. Angiven titel
  • Stackad data – aktivera om du vill visa stackad data i diagrammet. Det här använder du om du vill visa totalresultatet som andelar eller att totalresultatet ska visas som summan av sina andelar.
  • Visa förklaring – aktivera om du vill visa en förklaring till staplarna/linjerna i diagrammet. Genom att klicka på en del i förklaringen kan du släcka/tända den delen av diagrammet. Exempel, klicka i bilden nedan på El så släcks staplarna för el och bara fjärrvärmen visas.
  • Förklaringens placering – ange vart förklaringen ska visas, alternativen som finns är: Ovanför, Under, Vänster, Höger om diagrammet. I bilden nedan är höger valt.
  • Orientering – Ange om värdena i förklaringen ska visas vertikal eller horisontell. I bilden nedan är vertikal vald.
  • Justering – välj ett av alternativen Start, Centrerad eller Slut. Om placeringen är satt till ovanför eller under kommer start vara till vänster i diagrammet och slut till höger. Om placeringen är satt till vänster eller höger kommer start vara längst upp i diagrammet och slut längst ner i diagrammet. I bilden nedan visas vart förklaringen hamnar beroende på inställningarna för placering och justering. Bild över alternativ för förklaringens placering
  • Zoom – aktivera för att kunna zooma i diagrammet. För att zooma i diagrammet använder du hjulet på musen.
  • Panorering – aktivera för att göra det möjligt att gå till sidorna/upp/ner i diagrammet för att se det som är utanför bilden. För att panoreringen ska fungera behöver även Zoom aktiveras.
  • Förhindra panorering och zoom längs – välj den axel (x eller y) som det inte ska gå att använda zoom och panorering på. Då kommer det gå att zooma och panorera bara på den ena axeln.
  • Visa diagram – avaktivera om diagrammet inte ska visas i widgeten.
  • Visa tabell – aktivera om statistiken ska visas även i en tabell under diagrammet. Diagram med tabell
  • Visa diagramförklaring i tabell – aktivera för att förklaringen till staplarna/linjerna i diagrammet ska visas även i tabellen. Diagramförklaring i tabell
  • Visa sidväljare – aktivera för att statistiken i tabellen ska delas upp i flera sidor om det är många rader. Användaren kan hoppa mellan sidorna för att se all statistik. Sidväljare
  • Exportera till Excel – aktivera för att få möjlighet att exportera statistiken till Excel. För att kunna aktivera det här valet måste ”Visa sidväljare” vara aktiv. Exportera till Excel
  • Inaktivera scroll i tabell – stänger av möjligheten att scrolla i tabellen.

X-Axlar

Här fyller du i vilken information som ska visas för diagrammets x-axlar. För att lägga till en x-axel klickar du på pluset i slutet på raden.

Inställningar X-axel

  • Värde – välj vilket värde (kolumn som valts under statistikurval) som ska visas på x-axeln.
  • Visa titel – avaktivera om titeln för x-axeln inte ska visas. Titel på X-axel
  • Anpassa titel – aktivera för att ange en annan titel än den valda kolumnens namn.
  • Titel – ange den titel som ska visas för x-axeln.
  • Visa stödlinjer – aktivera för att visa stödlinjer upp från x-axeln.
    Stödlinjer X-axel
  • Visa etiketter – ange om etiketten ska visas på alla, varannan, var tredje, var fjärde, var femte eller ingen stapel.
  • Rotera etiketter automatiskt – aktivera för att etiketterna automatiskt ska rotera för att få plats. Om den inte är aktiverad kan du själv justera lutningen på etiketterna genom att flytta markören på strecket. Inställning för rotera etiketter Roterade etiketter
  • Minindex – ange hur många staplar/kolumner från vänster som inte ska vara synliga direkt i diagrammet. För att se staplarna till vänster använder man panorering.
  • Maxindex – ange maxantal staplar/kolumner som ska visas. Finns fler staplar kan man se dem genom att använda panorering.

Om värdet är Datum kan du också göra de här inställningarna Inställningar datumformat

  • Datumformat, År – ange hur året ska visas i datumet, med två, fyra eller inga siffror.
  • Datumformat, Månad – ange hur månaden ska skrivas ut i datumet, från 1 till 12, från 01 till 12, förkortat namn, fullt namn eller inget.
  • Datumformat, Dygn – ange hur dygnet ska skrivas ut i datumet, från 1 till 31, från 01 till 31 eller inget.
  • Datumformat, Timmar – ange hur timmarna i datumet ska skrivas ut, från 0 till 23 eller från 00 till 23.
  • Datumformat, Minuter – ange hur minuterna i datumet ska skrivas ut, från 0 till 59 eller från 00 till 59.
  • Datumformat, Sekunder – ange hur sekunderna i datumet ska skrivas ut, från 0 till 59 eller från 00 till 59.

Y-Axlar

Här fyller du i vilken information som ska visas för diagrammets y-axlar. För att lägga till en y-axel klickar du på pluset i slutet på raden.

Inställningar Y-axel

  • Titel – ange den titel som ska visas för y-axeln. Titel på Y-axel
  • Visa titel – avaktivera om titeln inte ska visas i diagrammet.
  • Visa stödlinjer - aktivera för att visa stödlinjer från y-axeln. Stödlinjer Y-axel
  • Högerställ axel - aktivera för att visa y-axeln till höger i diagrammet istället för till vänster.
  • Visa etiketter – ange om etiketten ska visas på alla, varannan, var tredje, var fjärde, var femte eller ingen stapel.
  • Format – Välj format på y-axelns värden. Formaten som finns är procent, valuta eller nummer.
  • Antal decimaler – ange hur många decimaler som ska visas för y-axelns värde.

Dataserier

Här fyller du i information om den/de dataserier som ska visas i diagrammet. För att lägga till en dataserie klickar du på pluset i slutet på raden.

Inställningar dataserie

  • Värde – välj vilken av kolumnerna som du valt under Statistikurval som ska visas som dataserie i diagrammet.
  • Anpassa titel – aktivera för att skriva in en egen titel.
  • Titel – Ange den titel som ska visas i förklaringen. Titel för dataserie
  • Visa tooltip – avaktivera om ingen tooltip ska visas när markören pekar på en punkt i diagrammet. Tooltip
  • Visa titel i tooltip – aktivera om titeln (förklaringen) ska visas i tooltipen. Titel i tooltip
  • Visa kategori i tooltip – aktivera om x-axelns kategori ska visas i tooltipen. Kategori i tooltip
  • Visa etikett för värde - aktivera för att visa en etikett för varje värde.
  • Position för etiketter - välj om etiketten för värdet ska visas på utsida eller insida.
  • Färg – välj vilka färger som ska användas i dataserien. De färger som finns i listan är de som valts under Statistikurval/Färger.
  • Anpassa färg – aktivera för att i stället välja en valfri färg.
  • Använd stackad data – aktivera för att visa stackad data med staplarna ovanpå varandra. Visar totalresultatet som andelar eller totalresultatet som summan av sina andelar.
    • Stackad data Diagram med stackad data
    • Ej stackad data Diagram med ej stackad data
  • Serietyp – Välj vilken typ av diagram dataserien ska visas i.
    • Linje Linjediagram
    • Area Areadiagram
    • Stapel Stapeldiagram
    • Kolumn Kolumndiagram
    • Cirkel
      Cirkeldiagram
    • Donut
      Donutdiagram
  • Koppla till x-axel – välj den x-axel som dataserien ska kopplas till.
  • Koppla till y-axel – välj den y-axel som dataserien ska kopplas till.
  • Faktor – det som anges vid faktor kommer multipliceras med varje datapunkt.
  • Gruppera – ange om du vill att datapunkterna ska grupperas på någon speciell kolumn till exempel Mediaklass, år osv.
    • Grupperat på mediaklass Grupperat på mediaklass
    • Ej grupperat Ej grupperat
  • Beräkna ackumulerat – Aktivera för att visa en rad med ackumulerade data i tabellen.
    Ackumulerad statistik

Inställningar för widget

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget.

Effektsignatur

Ikon effektsignatur

Widgeten används för att visa ett diagram med effektbehov beroende av temperatur. För att diagrammet ska kunna ritas upp behövs minst två datapunkter. Om du väljer för låg upplösning som det inte finns data för kommer inget visas i diagrammet.

Diagram effektsignatur

Inställningar för widget

Generella inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Generella inställningar.

Grafiska inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Grafiska inställningar.

Ställ in specifik period

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Ställ in specifik period för widget.

Filter

Här kan du välja om du bara vill visa data för till exempel mediaklassen el och/eller en viss nyttjas till klass/typ. Filter

Inställningar för Effektsignatur

Inställningat för effektsignatur

  • Gruppera – aktivera för att kunna gruppera på nyttjas till eller media
  • Gruppera – välj om grupperingen ska göras på nyttjas till eller media
  • Använd färg från media/nyttjas till – aktivera för att använda färgerna som är inställda för nyttjas till eller media som det är valt att gruppera på.
  • Tidsintervall – Ange vilket tidsintervall som ska visas i diagrammet månad, dygn eller timme.
  • Visa datapunkter – aktivera för att visa datapunkterna i diagrammet.
  • Visa linjer – aktivera för att visa linjerna i diagrammet
  • Visa förklaring - aktivera om du vill visa en förklaring till datapunkterna/linjerna i diagrammet. Genom att klicka på en del i förklaringen kan du släcka/tända den delen av diagrammet.

Diagramförklaring

  • Förklaringens placering – ange vart förklaringen ska visas, alternativen som finns är: ovanför, under, vänster, höger om diagrammet. I bilden nedan är höger valt.
  • Orientering – Ange om värdena i förklaringen ska visas vertikal eller horisontell. I bilden ovanför är Ovanför vald.
  • Justering – välj om förklaringen ska visas start, centrerad eller slut. Om placeringen är satt till ovanför eller under kommer start vara till höger i diagrammet och slut till vänster. Om placeringen är satt till vänster eller höger kommer start vara längst upp i diagrammet och stop längst ner i diagrammet.
  • Benämning x-axel – ange den text om ska visas som förklaring till x-axeln.
  • Benämning y-axel – ange den text om ska visas som förklaring till y-axeln.

Egen text

Ikon egen text widget

Widgeten används för att visa en fritext som du själv anger.

Exempel på egen text widget

Inställningar för widget

Generella inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Generella inställningar.

Grafiska inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Grafiska inställningar.

Notering

Inställning för notering

  • Notering – ange den text som ska visas i widgeten. Här kan du också skriva in HTML-formaterad text.

Iframe

Ikon iframewidget

Widgeten Iframe används för att visa en annan hemsida på en plats i vyn.

Exempel på iframewidget

Inställningar för widget

Generella inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Generella inställningar.

Grafiska inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Grafiska inställningar.

Inställningar för iframe

Inställningar iframe

  • URL – ange adressen till den hemsida som ska visas i widgeten

Energiklass

Energiklass-widgeten ger en snabb och tydlig överblick över energiprestandan i din byggnadsportfölj. Med hjälp av ett cirkeldiagram presenteras fördelningen av energiklasser för alla byggnader i urvalet, vilket gör det enkelt att identifiera delar av byggnadsportföljer som ligger i högt eller lågt i klassificering.

Utöver visualiseringen kan du även ladda ned sammanfattad data direkt från widgeten, inklusive energiklass, EpPet och senaste deklarationsdatum. Detta underlättar både analys och rapportering, samtidigt som det ger dig en tydlig utgångspunkt för att prioritera energieffektiviseringsinsatser i portföljen. Genom att använda widgeten kan du snabbt få en överblick som hjälper dig att planera och optimera din portföljs energiprestanda.

Inställningar energiklass

När du väljer en specifik byggnad i systemet visar Energiklass-widgeten detaljerad och värdefull information som underlättar analys och uppföljning. Widgeten ger en tydlig överblick av byggnadens energiprestanda och stödjer dig i att fatta välgrundade beslut. Informationen som presenteras omfattar följande:

  • Energiklass: Byggnadens aktuella energiklass enligt Boverkets klassificering. Detta ger en enkel överblick av byggnadens energistatus i förhållande till gällande standarder och hjälper till att identifiera behovet av förbättringsåtgärder.
  • Energiprestanda (EpPet): Det deklarerade värdet för byggnadens energianvändning, uttryckt i kWh/m². Detta ger en konkret bild av byggnadens effektivitet och möjliggör jämförelse med andra byggnader.
  • Senaste deklarationsdatum: Datumet för byggnadens senaste energideklaration. Denna information säkerställer att deklarationen är aktuell och uppfyller gällande regelverk.
  • Jämförelse med energiuppföljningsdata: Om energiuppföljningsdata finns tillgängligt i samma vy kan du identifiera avvikelser mellan faktisk energianvändning och den deklarerade energiklassen. Sådana avvikelser kan indikera behov av att uppdatera energideklarationen eller genomföra optimeringsåtgärder.

Inställningar energiklass

Inställningar för widget

Generella inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Generella inställningar.

Grafiska inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Grafiska inställningar.

Indikator

Ikon indikatorwidget

Används för att visa ett huvudvärde och ett jämförelsevärde.

Ikon indikatorwidget

Statistikurval

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Statistikurval.

Inställningar för indikator

Huvudvärde

Inställningar huvudvärde

  • Värde – välj vilken av de kolumner som valts ut under statistikurval som ska visas som huvudvärde.
    Indikator med markerat huvudvärde
  • Faktor – det som anges vid faktor kommer multipliceras med det som visas vid värde.
  • Visa text – aktivera om beskrivningen nedan ska visas i widgeten.
  • Beskrivning – ange en text som visas under värdet i widgeten. Indikator med markerad beskrivning
  • Enhet – skriv in enheten om du vill att den visas i widgeten. Indikator med markerad enhet
  • Visa plustecken om positiv förändring – aktivera om ett plustecken ska visas om värdet är ett positivt tal. Om den är avaktiverad visas inget tecken när värdet är ett positivt tal.
  • Textstorlek – flytta markören på linjen för att ange hur stor texten på värdet ska vara.
  • Textfärg – ange den färg som värdet ska skrivas ut med.
  • Välj symbol – klicka på raden och välj den symbol som ska visas i widgeten. Indikator med markerad symbol
  • Symbolfärg – ange den färg som symbolen ska ha.
  • Symbolstorlek - flytta markören på linjen för att ange hur stor symbolen ska vara.
  • Horisontell placering – välj vart symbolen ska placeras horisontellt, vänster, centrerad eller höger. I bilden ovan är den placerad till vänster.
  • Vertikal placering - välj vart symbolen ska placeras vertikalt, ovanför, centrerad eller under. I bilden ovan är den centrerad.

Om huvudvärdet är

Inställningar för om huvudvärdet är

  • Om huvudvärdet är – välj hur huvudvärdet ska jämföras: Större än, större än eller lika med, lika med, mindre än eller lika med, mindre än, skilt från.
  • Välj vad huvudvärdet ska jämföras med: Inget, jämförelsevärde, eget värde.
  • Om eget värde är valt ska det egna värdet fyllas i vid strecket under ”Eget värde”.
  • Textfärg – ange den färg som värdet ska skrivas ut med om villkoret för ”Om huvudvärdet är” är uppfyllt.
  • Välj symbol - klicka på raden och välj den symbol som ska visas i widgeten om villkoret för ”Om huvudvärdet är” är uppfyllt.
  • Symbolfärg – ange den färg som symbolen ska ha om villkoret för ”Om huvudvärdet är” är uppfyllt.

Jämförelsevärde

Inställningar jämförelsevärde

  • Värde – välj vilken av de kolumner som valts ut under statistikurval som ska visas som jämförelsevärde.
    Indikator med markerat jämförelsevärde
  • Faktor – det som anges vid faktor kommer multipliceras med det som visas vid värde.
  • Visa text – aktivera om beskrivningen nedan ska visas i widgeten.
  • Beskrivning – ange en text som visas under jämförelsevärdet i widgeten. Indikator med markerad berskrivning av jämförelsevärde
  • Textstorlek – flytta markören på linjen för att ange hur stor texten på beskrivningen av värdet, jämförelsevärdet och jämförelsevärdets beskrivning ska vara.
  • Enhet – skriv in enheten till jämförelsevärdet om du vill att den visas i widgeten. Indikator med markerad enhet för jämförelsevärde
  • Visa plustecken om positiv förändring – aktivera om ett plustecken ska visas om jämförelsevärdet är ett positivt tal. Om den är avaktiverad visas inget tecken när jämförelsevärdet är ett positivt tal.
  • Textfärg – ange den färg som jämförelsevärdet ska skrivas ut med.

Om jämförelsevärdet är

Inställningar för om jämförelsevärde är

  • Om jämförelsevärdet är – välj hur jämförelsevärdet ska jämföras: Större än, Större än eller lika med, lika med, mindre än eller lika med, mindre än, skilt från.
  • Välj vad huvudvärdet ska jämföras med: Inget, huvudvärde, eget värde.
  • Om eget värde är valt ska det egna värdet fyllas i vid strecket under ”Eget värde”.
  • Textfärg – ange den färg som jämförelsevärdet ska skrivas ut med om villkoret för ”Om jämförelsevärdet är” är uppfyllt.

Inställningar för widget

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget.

Insamlingsstatus

Ikon insamlingsstatus

Widgeten för insamlingsstatus visar hur stor andel samt hur många mätare som har fått in minst en avläsning sedan den senaste avläsningsperioden. Widgeten kopplas automatiskt till dina mätare så du behöver inte göra några inställningar för att se resultat. Endast grafiska inställningar kan göras i widgetinställningarna.

Inställningar för widget

Generella inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Generella inställningar.

Grafiska inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Grafiska inställningar.

Insamlingsstatus

Genom att klicka på widgeten kommer du till Mätvärdesinsamlingen.

Karta

Ikon kopplade filer

Kartwidgeten används för att visa en karta med markeringar (symboler) över var dina fastigheter finns, kopplat till den statistik du väljer att titta på. Markeringarna blir olika stora för att spegla den statistik som är satt under inställningar för kartsymbol.

För att kartan ska fungera behöver koordinater läggas in på utrymmena i Administrationsläget under basuppgifter på utrymmet. För att symbolerna i kartan ska visas behöver nivåväljaren ställas in på en nivå där koordinater finns satta på utrymmena. Genom att klicka på en symbol på kartan kommer du till Objektsanalys för det objekt du klickat på.

Exempel på karta

Statistikurval

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Statistikurval.

Inställningar för jämförelsevärde

Huvudvärde

Inställningar huvudvärde

  • Beskrivning – ange en text som visas före huvudvärdet när du håller muspekaren över en symbol i widgeten.

Exempel beskrivning

  • Värde - ange vilken statistik som visas som huvudvärde. Du kan se värdet när du håller muspekaren över en symbol i widgeten.

Exempel värde

  • Färg – ange vilken färg som symbolerna på kartan ska ha.
  • Faktor - det som anges vid faktor kommer multipliceras med det som visas vid värde.
  • Enhet – ange vilken enhet som ska visas efter huvudvärdet när du håller muspekaren över en symbol i widgeten.

Exempel enhet

Jämförelsevärde

Inställningar jämförelsevärde

  • Visa tooltip – ange om jämförelsevärdet ska visas när du håller muspekaren över en symbol i widgeten.
  • Beskrivning – ange en text som visas före jämförelsevärdet när du håller muspekaren över en symbol i widgeten. Visas endast om ”Visa tooltip” är aktiverat.

Exempel beskrivning jämförelsevärde

  • Värde - ange vilken statistik som visas som jämförelsevärde när du håller muspekaren över en symbol i widgeten. Visas endast om ”Visa tooltip” är aktiverat.'

Exempel värde jämförelsevärde

  • Faktor - det som anges vid faktor kommer multipliceras med det som visas vid värde.
  • Enhet – ange vilken enhet som ska visas efter jämförelsevärdet när du håller muspekaren över en symbol i widgeten. Visas endast om ”Visa tooltip” är aktiverat.

Exempel enhet jämförelsevärde

Inställningar för kartsymbol

Inställningar kartsymbol

  • Visa tooltip – ange om värdet ska visas när du håller muspekaren över en symbol i widgeten.
  • Beskrivning – ange en text som visas före värdet när du håller muspekaren över en symbol i widgeten. Visas endast om ”Visa tooltip” är aktiverat.

Exempel beskrivning symbolvärde

  • Värde för symbolstorlek – ange vilken statistik som ska bestämma storleken på respektive symbol i widgeten. Ett större värde resulterar i en större symbol och vice versa. Värdet som väljs här visas också som symbolvärde när du håller muspekaren över en symbol i widgeten. Värdet visas endast om ”Visa tooltip” är aktiverat.

Exempel värde symbolvärde

  • Faktor - det som anges vid faktor kommer multipliceras med det som visas vid värde.
  • Enhet – ange vilken enhet som ska visas efter värdet när du håller muspekaren över en symbol i widgeten. Visas endast om ”Visa tooltip” är aktiverat.

Exempel enhet symbolvärde

  • Om huvudvärdet är - välj hur huvudvärdet ska jämföras: Större än, större än eller lika med, lika med, mindre än eller lika med, mindre än, skilt från.
  • Välj vad huvudvärdet ska jämföras med: Inget, jämförelsevärde, eget värde.
  • Om eget värde är valt ska det egna värdet fyllas i fältet under.
  • Färg – ange den färg som symbolen ska visas med om villkoret för ”Om huvudvärdet är” är uppfyllt.

Inställningar för widget

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget.

Karusell

Ikon karusell

Karusellwidgeten används för att samla flera widgets som kan visas efter varandra. Antingen byts de automatiskt eller användaren får klicka sig fram till nästa.

Generella inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Generella inställningar.

Grafiska inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Grafiska inställningar.

Inställningar för karusell

Inställningar för karusell

  • Aktivera tidsstyrning – välj om varje widget ska visas under ett visst tidsintervall.
  • Visa navigering – aktivera om du vill kunna navigera mellan de olika valda widgetar via navigeringspilar längst ner i widgeten.

Navigering

Widgets i karusell

Här lägger du till vilka widgetar som ska ingå i widgetkarusellen.

  • För att lägga till en widget klickar du på pluset (1).
  • För att ta bort en widget klickar du på soptunnan på den aktuella widgeten (2).
  • För att redigera en widget klickar du på pennan på den aktuella widgeten (3).

Lägg till widget

När du lägger till en widget kan du antingen välja att skapa en ny widget eller återanvända en befintlig widget.

Kopplade filer

Ikon kopplade filer

Widgeten Kopplade filer används för att lista filer som är kopplade till objekt i Momentum Energi.

Exempel på kopplade filer widget

För att komma till basuppgifterna för det objekt som filen är kopplad till klickar du på den första ikonen i början på raden.

Ikon för att gå till basuppgifter

För att öppna en fil klickar du på den andra ikonen på raden.

Ikon för att öppna fil

Inställningar av widget

Generella inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Generella inställningar.

Grafiska inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Grafiska inställningar.

Inställningar för kopplade filer

Inställningar kopplade filer

  • Välj kolumner – välj vilka kolumner du vill ska visas för de kopplade filerna.
  • Välj fast filkategori – välj om det är en eller flera kategorier av filer som ska visas. Om inget val görs kommer alla filer visas.
  • Visa alla underliggande filer – aktivera om även filer från underliggande nivåer ska visas.
  • Visa sidväljare - aktivera för att filerna i tabellen ska delas upp på flera sidor om det är många rader. Användaren kan hoppa mellan sidorna för att se alla filer.
    Sidväljare
  • Aktivera filtrering – aktivera för att ge användaren möjlighet att filtrera de olika kolumnerna. Filter

Sortering

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Statistikurval/Sortering.

Noteringar

Ikon noteringar

Widgeten används för att visa de noteringar som finns inlagda i Momentum Energi.

Noteringar

Inställningar av widget

Generella inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Generella inställningar.

Grafiska inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Grafiska inställningar.

Inställningar för noteringar

Inställningar noteringar

  • Välj kolumner – välj vilka kolumner som ska visas i tabellen för noteringarna.
  • Visa noteringar för – välj vilken/vilka nivåer som noteringarna ska visas för (Utrymme, anläggning, mätare eller mätaravläsningar)
  • Visa alla underliggande noteringar – aktivera om även noteringar från underliggande nivåer ska visas i widgeten
  • Visa även opublicerade noteringar – aktivera om både publicerade och opublicerade noteringar ska visas i widgeten
  • Exportera till Excel – aktivera om det ska finnas möjlighet att exportera noteringarna till Excel
  • Visa sidväljare - aktivera för att noteringarna ska delas upp på flera sidor om det är många rader. Användaren kan hoppa mellan sidorna för att se alla noteringar.
  • Visa endast inloggad användares egna noteringar – aktivera om den inloggade användaren bara ska kunna se de noteringar som användaren själv skapat
  • Aktivera filtrering – aktivera om användaren ska kunna använda filter för att söka fram noteringar Filtrering

Sortering

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Statistikurval/Sortering.

Notifiering

Ikon notifiering

Notifieringswidgeten används för att visa larm, meddelanden, beräkningar eller felkoder.

Generella inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Generella inställningar.

Grafiska inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Grafiska inställningar.

Inställningar för Notifieringar

Inställningar för notifiering

  • Notifiering för – välj vilken typ av notifiering som ska visas, larm, meddelande, antal beräkningar eller antal felkoder.
  • Text – ange en text som ska visas i widgeten.
  • Aktivera automatisk uppdatering – aktivera för att värdet i widgeten ska uppdateras automatiskt, annars behöver sidan laddas om för att värdet ska uppdateras.
  • Färg – ange vilken färg som värdet i notifieringen ska skrivas ut med.

Länk

Inställningar för länk

  • Länk – fyll i en url om du vill att en länk ska visas i widgeten.
  • Länktext – ange den text som ska visas till länken.
  • Färg – välj den färg som länktexten och ikonen ska visas i.

Textstorlek

Inställningar för textstorlek

  • Primär textstorlek – ange hur stor texten ska vara på själva värdet, texten ”0” i bilden nedan.
  • Sekundär textstorlek – ange hur stor texten ska vara på texterna under värdet, i bilden nedan ”Antal larm” och ”Visa larm”.

Exempel på widget med notifiering

Senaste avläsningar

Ikon senaste avläsningar
Den här widgeten används för att visa senaste avläsningarna för mätare under valt utrymme.

Exempel senaste avläsningar
Mellan pilarna längst upp i widgeten står namnet på det objekt som avläsningarna visas för. För att välja ett annat objekt på samma nivå klickar du på namnet, då visas en lista med de andra objekten. Exempel lista med objekt
Du kan också stega dig fram mellan objekt med hjälp av pilarna. Pilar för att stega mellan objekt
Från widgeten kan du gå till basuppgifter för det valda objektet genom att klicka på ikonen längst upp till höger. Ikon för basuppgifter

Inställningar av widget

Generella inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Generella inställningar.

Grafiska inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Grafiska inställningar.

Inställningar

Inställningar

  • Visa sidväljare - aktivera för att avläsningarna i tabellen ska delas upp på flera sidor om det är många rader. Användaren kan hoppa mellan sidorna för att se alla avläsningar. Sidväljare
  • Objekt per sida – ange hur många avläsningar som ska visas per sida i sidväljaren.
  • Mediatyp – välj vilka mediatyper som ska visas i tabellen. Om inget val görs visas alla mediatyper.

Tabell

Ikon tabell

Tabellwidgeten används för att visa statistiken i tabellformat där du själv kan välja vilka kolumner som ska ingå.

Exempel tabell
Användaren kan sortera tabellen på olika kolumner genom att klicka på kolumnnamnen.

Statistikurval

Vilken information som ska visas i tabellen väljs under ”statistikurval”. Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Statistikurval.

Inställningar för tabell

Generella inställningar Generella inställningar

  • Exportera till Excel – aktivera för att få möjlighet att exportera statistiken till Excel. För att kunna aktivera det här valet måste ”Visa sidväljare” vara aktiv. Exportera till Excel
  • Inaktivera scroll – aktivera för att ta bort den vertikala scrollen i widgeten.
  • Visa sidväljare – aktivera för att statistiken i tabellen ska delas upp i flera sidor om det är många rader. Användaren kan hoppa mellan sidorna för att se all statistik. Sidväljare

Inställningar för widget

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget.

Ändra kolumnbredd

När widgeten är sparad men vyn fortfarande är i redigeringsläge kan du ändra kolumnbredderna. För att göra det kan du använda dig av ”autojustera kolumnbredderna”, dubbelpilen som visas mitt i tabellen. Om du klickar på den kommer kolumnbredden anpassas efter hur mycket plats innehållet behöver. Autojustera kolumnbredd
Bilden nedan visar den autojusterade tabellen. Autojusterad kolumnbredd
Det går också att justera varje kolumnbredd manuellt genom att ta tag i slutet på kolumnen och dra den till önskad storlek.
Justera kolumnbredd
Ändringen ligger kvar efter att vyn sparats. Om du efter det gör en ändring i widgetinställningarna kommer du behöva ändra kolumnbredderna igen.

Ändra sortering av kolumner

På samma sätt som med kolumnbredden kan du ändra ordningen på kolumnerna genom att dra och släppa dem i den ordning du önskar när widgeten är sparad men vyn fortfarande är i redigeringsläge. Ändringen ligger kvar efter att vyn sparats. Om du efter det gör en ändring i widgetinställningarna kommer du behöva ändra sorteringsordningen igen.

Sortering av kolumner

Utrymmesinformation

Ikon utrymmesinformation

Widgeten används för att visa information om ett utrymme.

Utrymmesinformation

Mellan pilarna längst upp i widgeten står namnet på det objekt som informationen visas för. För att välja ett annat objekt på samma nivå klickar du på namnet, då visas en lista med de andra objekten.

Lista objekt

Du kan också stega dig fram mellan objekt med hjälp av pilarna.

Pilar

Från widgeten kan du gå till basuppgifter för det valda objektet genom att klicka på ikonen längst upp bredvid den högra pilen.

Inställningar av widget

Generella inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Generella inställningar.

Grafiska inställningar

Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Grafiska inställningar.

Inställningar

Inställningar

  • Välj filter– ange de filter som ska visas i informationen
  • Välj areatyper – välj en eller flera areatyper som ska visas i informationen
  • Välj fält – om ni har lagt till ”Egna fält” som visas under ”Egen information” på basuppgifterna i administrationsläget kan du välja här vilka som ska visas i informationen i widgeten.
  • Visa basuppgifter – aktivera om basuppgifter ska visas i widgeten

Dataanalys BETA

Utökade och förenklade dataanalysmöjligheter, beräkningsmöjligheter och innehåll till statistiken gör att du själv kan skapa egna dataset, nyckeltal samt bearbeta data innan den presenteras. Vi har även byggt in stöd för att presentera resultat baserat på filter. Du hittar Tabell 2.0 och Indikator 2.0 under rubriken Beta.

Lägg till Beta

Inställningar 2.0 Beta

Data 1

Steget "Data 1" låter dig välja den statistik du har för avsikt att använda. Här kan du även välja att skapa nyckeltal utifrån färdiga beräkningsmallar på alla statistikenheter.

Val under Data1

Under kategorier hittar du ett uppdelat innehåll av data att använda. När du markerar en kategori i listan presenteras de statistiska elementen den kategorin innehåller.

Exempel element

Som standard är area, användning och referensvärden valda. Vid val av area, mål eller budget specificerar du vilken/vilka ytor, mål eller budget/prognosdata du vill använda.

Val av element

För att lägga till ett element till ditt dataset drar (drag and drop) du in dem till fältet för dataobjekt. Det går att lägga till flera objekt genom att dra dem till indikerad position.

Dra element

För att skapa nyckeltal eller beräkningar väljer du en eller flera mallar för att skapa egna resultatkolumner i ditt dataset. Det skapas då ett nytt fält där du som användare kan definiera och namnge värdet.

Skapa beräkning

Längst ner i dialogen presenteras resultatet av dina val. När du är klar går du vidare genom att trycka ”Nästa”.

Förhandsgranskning

Data 2

I andra steget för datahantering har du möjlighet att välja hur du vill filtrera och sortera statistiken, genom att välja baser delar du upp statistiken. Här filtrerar du även och kan sätta villkor på om du bara vill ta med objekt med resultat eller alla objekt. Du har även möjlighet att vrida och vända på data för att du ska få den på ditt sätt genom en pivoteringsfunktion under ”Avancerade inställningar”.

Inställningar Data2

Baser

Basdata grupperar, delar upp, statistiken. För att skapa resultat per objekt kan exempelvis objektsnamn väljas.

Bas

I Exemplet nedan väljer vi användningstyp, objektsnamn och år för att förfina resultatet. Baskolumnerna redovisas längst till vänster i datasetet.

Exempel basuppgifter

Filter

Filter används för att visa specifika urval från media eller användningstyper för att redovisa ett specifikt resultat.

Filter

Exempelvis kan följande filter appliceras för att ta fram specifik energi:

Användningstyper:

  • Fastighetsenergi
  • Värme
  • Komfortkyla
  • Varmvatten

Exempel specifik energi

Krav på data eller avsaknad av data

För att öka kvaliteten på sammanställningen kan du som användare ställa in krav på att vissa värden behöver finnas. Exempelvis kan du enbart ta med objekt som har yta angivet eller enbart har ett nyckeltalsresultat. Det går också att välja inställningen att resultat inte får ha ett värde. Du kan exempelvis använda det för att identifiera saknad indata eller identifiera var energidata saknas för dina valda filter.

Inställningar för krav på data

Avancerade inställningar, Pivotering

Du kan nu bearbeta ditt dataset genom att pivotera resultatet för att presentera ett resultat i delsummor och skapa nya kolumner, se exempel nedan. Om du har delat upp ett resultat kommer du även kunna summera kolumner i nästa steg.

Avancerade inställningar

I listan väljer du vilket värde du vill pivotera resultatet över. Det som händer när du pivoterar ditt dataset är att befintliga statistikkolumner kommer att redovisas per rad och Energi skapar resultat över ditt pivoteringsval (här mediaklasserna Fjärrkyla, Vatten, El och Fjärrvärme).

Exempel pivot

Tabell

I steg 3 ”Tabell” kan du välja att visa exportmöjlighet och hur din tabell ska sorteras. Om du tidigare har pivoterat ett resultat eller vill summera data (kolumner) kan du välja att lägga till en summeringskolumn.

Inställningar tabell

Skapa summakolumn, beräkna dataset

Energi stödjer här beräkningsmetodik för att skapa användardefinierade beräkningar i presentationsläge. Du kan helt enkelt lägga till en eller flera summakolumner. Dessa skapas genom att du väljer de fält som du vill summera ihop. Notera att summeringen inte tar hänsyn till enheter. Det betyder att systemet inte kommer att stoppa dig från att t.ex. summera valuta och energi eller nyckeltal med olika nämnare.

I exemplet nedan vill vi summera ihop ett totalresultat utifrån El, Kyla och Fjärrvärme.

Exempel summakolumn

Sortera dataset

För att snabbt kunna presentera relevant data kan du sortera ditt resultat över samtliga fält i ditt dataset. Du kan sortera ditt dataset på en eller flera specifika kategorier. Den kategori som är överst i listan är den som sorteringen prioriterar högst. Ordningen på kategorierna i listan kan justeras genom att dra och släppa dem på den nivå där man vill ha dem. Du kan även välja om sorteringen ska ske i stigande eller fallande ordning.

Exempel: För att skapa en rankad nyckeltalstabell har vi här gått tillbaka och tagit bort ”Energi” och ”Total area” från datasetet, skapat en summeringskolumn för total energiprestanda och sorterar fallande över ”Total Energiprestanda”.

Exempel sortering

Indikator inställningar

För en indikator finns följande inställningar att utföra i Beta-versionen

Värdetyp, aktiveras vid pivotering

Om du pivoterar data behöver du välja värdetyp för att indikatorn ska veta vilket värde du vill visa. I exemplet här har vi valt vårt nyckeltal (kWh/m²). Om du inte pivoterar ditt behöver du enbart ange vilket värde du vill placera som huvudvärde, resp jämförelsevärde.

Värde

Värde är det värde du vill visa, vid val av flera kommer dessa att summeras ihop. Här har vi valt att visa resultatet för Fastighetsenergi, Värme, Komfortkyla och Varmvatten.

Beskrivning

Förtydligande är viktigt när enbart ett värde visas upp för att användarna ska kunna ta till sig värdet på ett korrekt sätt. Det finns även rubriksättning och informationsfält under Generella inställningar. Nedan visas ett exempel på hur beskrivningsfälten appliceras.

Inställningar indikator

Exempel indikator

Enhet

Ange den enhet som värdet visas i för att vara tydlig med vad som visas.

Jämförelsevärde

Välj om du vill använda ett jämförelsevärde i indikatorn som visas under huvudvärdet. Välj det värde du vill presentera som jämförelsevärde i indikatorn i Värde. Värdetyp är det värde du vill presentera som jämförelsevärde i indikatorn vid användning av pivotering. Värde är sedan det urval av pivoteringen du vill att jämförelsevärdet ska baseras på.

Välj symbol

Om du vill att en symbol visas i indikaton kan du välja den här.

Generella inställningar

I generella inställningar för en widget kan du som användare ställa in widgetens rubrikrad och lägga till en beskrivning.

  • Rubrikrad - En kortfattad titel som beskriver statistiken
  • Visa Information - Används för att beskriva information kring redovisad statistik, exempelvis vilka användningstyper som detta härrör. Informationstexten kan en användare läsa genom att dra musen över informationssymbolen för widgeten.
  • Ställ in specifik period - Läs om de här inställningarna under Widgets/Inställningar/Inställningar för widget/Ställ in specifik period för widget.
  • Opacitet - Här väljer du om du vill att widgeten ska vara mer eller mindre genomskinlig.

Generella inställningar

Support for search


Link to the source